Select Page

Когато говорим за ботулинов токсин и филъри, предствата ни за тези два дерматологични продукта, може да бъде леко объркваща. И в двата случая става въпрос за процедури свързани с инжектиране, НО – разликата помежду им е огромна!

Ще се опитаме да разясним за какво и как се използва и единия и другия. Тук ще намерите всичко най-важно за двете процедури, за да можете да прецените коя ще е най-подходяща за вас.

Ботулинов токсин (Ботокс)

Той представлява естествен, пречистен протеин, използващ се за временно отпускане на лицевите мускули. Може да се прилага и при хиперхидроза (медицинското наименование за прекомерно изпотяване). Ботоксът е една от известните и изпитани марки на пазара. Той е резултат от няколко десетилетия медицински проучвания, използвайки се за широк спектър от дерматологични и други здравни проблеми от години.

Може ли да говорим за странични ефекти при използването му? Въпеки че не се налага болничен престой, при процедура за поставяне на ботулинов токсин може да очакваме леко нараняване и/или подуване непосредствено след процедурата. Това е така заради факта, че се използва игла, с която се прави убождане, и посредством която се инжектира продукта подкожно.

Не се наблюдават дългосрочни странични ефекти от инжекциите против бръчки – може бързо да се върнете към обичайните си задължения, почти мигновено! За по-голяма сигурност съветваме да бъдете внимателни, да проучите всичко преди предприемане на подобна процедура. На пазара се явяват продукти, които не са сертифицирани за употреба. А поставени от неквалифицирани специалисти – могат да крият огромни опасности и последствия за Вашето здраве!

В кои случаи използваме ботулинов токсин?

Както казахме по-горе, приложението му е широко , но най-общо говорим за корекция на мимически бръчки – на челото и отстрани на очите /т.нар. пачи крак/. Целта му е , след инжектиране в мускула, да намали неговото съкращаване, което видимо да изглади кожата и да подобри външния вид на лицето. Трябва да знаем, че този токсин има приложение и в други области на медицината като неврологията, офталмологията, кардиологията.

Тази интервенция не се препоръчва при неврологични състояния, инфекция или друг вид възпаление в третираната зона. Затова, за да се избегнат евентуални усложнения, преди да се подоложите на тази процеура, задължително се консултирайте с пластичен хирург, дерматолог и/или невролог… Процедурата не е препоръчителна при бременни или кърмачки.

Какво може да очаквате след поставянето на ботулинов токсин?

Като цяло – регулиране мимиките на лицето, изглаждане на бръчките и омекотяване на линиите, което възвръща младежкото излъчване. Ефектът е различен за всеки отделен пациент, но в общи линии резултатите се задържат до 6 месеца. При редовна употреба, мускулите привикват към ботулиновия токсин и употребата му може да се сведе до 1 път в годината.